I den här artikeln ska vi fördjupa oss i den senaste spännande klocklanseringen från Oris - Oris X Bracenet Aquis Date-klockorna. Dessa unika klockor är resultatet av ett samarbete mellan Oris och den tyska sociala organisationen Bracenet, som fokuserar på att skapa accessoarer av återvunna fisknät. Vi kommer att utforska dessa klockors särskilda egenskaper, deras betydelse för miljön och hur Oris återigen visar sitt starka engagemang för hållbarhet. Häng med när vi granskar detaljerna bakom Oris X Bracenet Aquis Date-klockorna och deras inverkan på klockvärlden.

Oris X Bracenet Aquis Date - Stil och kvalitet med ett syfte

Oris X Bracenet Aquis Date: Klockan som Räddar Haven

Oris har just meddelat lanseringen av Oris X Bracenet Aquis Date-klockor som är skapade i samarbete med ett tyskt socialt företag som tillverkar accessoarer av återvunna fisknät. De nya Oris X Bracenet Aquis Date-klockorna, tillgängliga i två storlekar, är samma dykklockmodeller som vi känner och älskar, men nu är de utrustade med slående blågröna urtavlor tillverkade av återvunna "spöknät", det vill säga nät som tappats bort eller slängts bort och som skadar marint liv.

 

Bracenet grundades av Benjamin Wenke och Madeleine von Hohenthal år 2015, och företagets motto är "Rädda haven, bära ett nät!" För att tillverka urtavlorna till Oris-klockorna tar Bracenet små gröna, blåa och vita nätavskärningar och värmer dem försiktigt tills de smälter samman till ett kalejdoskopiskt mönster. När materialet har kallnat till en hård skiva skärs det i rätt storlek, planas och slipas ner till en tjocklek av 0,3 mm. På grund av råmaterialets natur, produktionsprocessen och avsaknaden av tillsatser, fyllmedel eller lim är ingen av Bracenets urtavlor identiska. Organisationer som Ghost Diving, Healthy Seas och Nofir förser Bracenet med nät genom att antingen hämta upp spöknät från havsbotten och vrak eller genom att hämta uttjänta fisknät direkt från fiskerierna.

 

Det finns två varianter av Oris X Bracenet Aquis Date-klockor som presenteras vid Geneva Watch Days 2023, en med en boettdiameter på 43,5 mm (ref. 733 7730 4137 07 8 24 05PEB) och den andra med en boettdiameter på 36,5 mm (ref. 733 7770 4137 07 8 18 05P). Båda versionerna har boett i rostfritt stål som är vattentäta ner till 300 meter, enkelriktad roterande bezel och armband i rostfritt stål med viklås. Armbandet på den större Oris X Bracenet inkluderar även en förlängning av låset.

 

Klockorna drivs av Oris Caliber 733 (baserad på Sellita Caliber SW200-1) självuppdragande urverk, som ger 38 timmars gångreserv. Urverket är synligt genom den transparenta mineralglasbaksidan, och som är brukligt för Oris-klockor är rotorn utförd i rött. Datumet, som sitter i ett fönster under kl. 6, kan enkelt justeras och är omedelbart synligt, och det finns även en hackande sekundvisare. Visarna och timmarkörerna på urtavlan är belysta med Super-LumiNova för läsbarhet i svagt ljus.

 

För de som följer Oris vet att märket lägger stor vikt vid hållbarhet och lanserade sin kampanj "Change for the Better" redan 2010 för att stödja olika bevarandeprojekt. År 2021 tilldelades Oris klimatneutral status av den oberoende organisationen ClimatePartner, och 2022 meddelade Oris att man kommer att minska sina koldioxidutsläpp med 10 procent per år under tre år. Genom att samarbeta med Bracenet för att skapa återvunna urtavlor från det avfall som förorenar våra vatten visar Oris sitt engagemang för hållbarhet samtidigt som man erbjuder oss snygga klockor. Priset för Oris X Bracenet Aquis Date-klockorna kommer att vara 28 400 SEK.

Oris gör hållbarhet exklusivt

Oris X Bracenet Aquis Date

Oris har alltid varit känt för sin djupa förankring i miljövänlig och hållbar klocktillverkning. Denna gång har de gått ett steg längre genom sitt partnerskap med Bracenet, ett tyskt socialt företag som arbetar med att omvandla gamla fisknät till unika accessoarer. Resultatet är de imponerande Oris X Bracenet Aquis Date-klockorna, som kombinerar den klassiska Aquis Date-designen med Bracenets innovativa tillvägagångssätt.

 

Havets Hjältar: Bracenet och Dess mål

Bracenet grundades av Benjamin Wenke och Madeleine von Hohenthal 2015 med en stark övertygelse om att skydda haven är en av de viktigaste frågorna för vår tid. Deras motto "Rädda haven, bära ett nät!" säger allt. Genom att uppmuntra människor att bära smycken som är tillverkade av återvunna fisknät sprider Bracenet medvetenhet om havsförorening och finansierar projekt för att rensa våra världshav från dessa farliga nät.

Bracenets unika tillvägagångssätt involverar att smälta ner små nätavskärningar i olika färger och skapa färgglada urtavlor för Oris-klockor. Dessa nätavskärningar, som tidigare utgjorde ett hot mot marint liv, omvandlas nu till vackra konstverk som pryder handleden och påminner oss om vikten av att bevara våra hav.

Oris Aquis Date
Oris Aquis Date
Oris Aquis Date
Oris Aquis Date

Oris Aquis Date: En Klassisk Dykklocka med Hållbarhet i Åtanke

Oris Aquis Date är en välkänd dykklocka som är älskad av både professionella dykare och klockentusiaster. Den är känd för sin pålitlighet och robusta design, och den är redo att möta de mest krävande undervattensutmaningarna. Med Oris X Bracenet Aquis Date tar detta beprövade klockkoncept ett steg längre genom att integrera återvunna material från havet.

Klockan erbjuds i två olika storlekar för att passa olika handleder och smaker. Den större modellen har en boettdiameter på 43,5 mm, medan den mindre varianten har en boettdiameter på 36,5 mm. Båda modellerna har boett i rostfritt stål som är vattentäta ner till 300 meter, vilket gör dem idealiska för dykning och vattensporter. Den enkelriktade roterande bezeln är ett viktigt verktyg för dykning, och den ger möjlighet att mäta dyktider på ett säkert sätt.

 

Hållbarhet och Kvalitet under Ytan

Under klockans eleganta yta är den utrustad med Oris Caliber 733, som är baserad på det pålitliga Sellita Caliber SW200-1-urverket. Det självuppdragande urverket ger en imponerande gångreserv på 38 timmar, vilket innebär att klockan kan bäras under långa perioder utan att behöva laddas om. Urverket är synligt genom den transparenta mineralglasbaksidan och är en fröjd för ögat med sin röda rotor, en karakteristisk detalj hos Oris-klockor.

Datumfönstret under kl. 6 ger en praktisk funktion för att hålla koll på datumet, och sekundvisaren har en hackfunktion för exakt tidsinställning. De generösa mängderna Super-LumiNova på visarna och timmarkörerna säkerställer att klockan är läsbar även i svagt ljus eller dyksituationer.

 

Oris Engagemang för Hållbarhet

Oris har länge varit ett föregångsmärke när det gäller hållbar klocktillverkning. Redan år 2010 lanserade de kampanjen "Change for the Better" för att stödja olika bevarandeprojekt och ta ansvar för sin påverkan på miljön. År 2021 tilldelades Oris klimatneutral status av den oberoende organisationen ClimatePartner, och de har förbundit sig att minska sina koldioxidutsläpp med 10 procent per år under tre år, med början från 2022.

Genom sitt samarbete med Bracenet för att skapa urtavlor av återvunna fisknät visar Oris att de tar sitt åtagande för hållbarhet på största allvar. De kombinerar skönhet, funktion och medvetenhet om havsmiljön i de fantastiska Oris X Bracenet Aquis Date-klockorna.

 • Tillverkare: Oris
 • Modell: Aquis
 • Passar: Herrklocka
 • Glas: Safirglas med antireflexbehandling
 • Urtavla: Grön
 • Diameter: 43.5 mm
 • Boett: Tillverkad i rostfritt stål
 • Boettens färg: Silver
 • Armband: Rostfritt stål
 • Armbandets färg: Silver
 • Armbandets bredd: 24 mm
 • Vattentät: Ja, med en klassifikation på 30 BAR (300 meters vattentäthet)
 • Urverk: Automatiskt urverk
 • Kaliber: Oris 733, baserad på SW 200-1
 • Datumfunktion: Ja