Klockor med GMT-funktion: Mekanismen Bakom Dubbel Tidszonvisning

Klockor har varit en integrerad del av mänsklighetens historia, från de första soluren till dagens avancerade tidsmätare. En typ av klocka som har fått ökad popularitet är GMT klockor. Dessa tidszonklockor är inte bara praktiska för resenärer, utan de erbjuder också en fascinerande tidsfunktion. I denna omfattande guide kommer vi att utforska världen av GMT klockor, deras funktioner, historia och hur man använder dem.

Det finns olika typer av GMT klockor, inklusive "office" och "true" GMT var och en med olika funktioner för att passa olika användningsområden

Vad är en GMT klocka?

Vad är en GMT klocka?

GMT står för Greenwich Mean Time, vilket är ett system för världstidsmätning baserat på beräkningen av medelsolstid från Royal Observatory i Greenwich, London. Det etablerades 1884 vid den internationella meridiankonferensen och fungerar som nollgradigt longitud från vilket 24 separata tidzoner delar jorden. En GMT klocka är i grund och botten en tidsmätare designad med samma användarvänliga andemening, vilket möjliggör att användaren kan läsa tiden i åtminstone två tidszoner samtidigt.

 

Hur Läser Man en GMT klocka?

Den mest populära och igenkännliga typen av GMT klocka kombinerar en standard 12-timmars urtavla med en 24-timmars ram, den senare ofta men inte alltid uppdelad i två färgade sektorer - en som representerar dagsljus eller AM-timmar, den andra som anger nattetid eller PM-timmar. Urtavlan har två timmarshand; en är för lokal tid, som pekar på timmen på 12-markören och matchar vanligtvis stilen på minutvisaren. Denna hand gör de traditionella två varven runt urtavlan var 24:e timme. Den ytterligare handen, som gör endast ett varv var 24:e timme, är vanligtvis utförd i en något annan stil eller färg än huvudvisaren och pekar på en annan tid på ramens 24-timmars skala. När båda händerna är inställda är allt som krävs för att snabbt läsa båda tiderna vid en blick en fungerande kunskap om 24-timmars tid och lite enkel matematik.

GMT klockans ursprung

Historien om den första GMT klockan

Klockmakare har hittat på kluriga sätt att indikera tiden på fler än en plats åtminstone sedan världen antog begreppet tidszoner. Så tidigt som 1908 utvecklade Longines en fickur för en kund i Osmanska riket (dagens Turkiet) som använde två distinkta visare för att visa tiden i både det landet och i Frankrike samtidigt. 1931 utvecklade den legendariska klockmakaren Louis Cottier den första "universelltids" -klockrörelsen, med en roterande ram som visade internationella städer för att representera tidzoner, som användes av Patek Philippe och Vacheron Constantin. Dessa tidmätare var föregångarna till många av dagens världstidsklockor, som beskrivs lite mer detaljerat senare.

 

Rolex GMT-Master II: Skapandet av en Ikons Tidszonklocka

Mallen för GMT klockan som vi känner den idag är den ursprungliga Rolex GMT-Master Ref. 6542, utvecklad i ett partnerskap mellan Rolex och Pan American Airlines flygpersonal, lanserades 1954. Som jag utforskar mer i detalj här, var klockans syfte att möjliggöra för piloter på långdistansinternationella flyg att enkelt hålla koll på tiden i både sin avgångsstad och deras destination var som helst i världen. Klockan var den första att etablera den nu välbekanta stilen som beskrivs ovan, med den tvåfärgade 24-timmarsramen och den extra pilspetsade timvisaren. Den första GMT-Masters röd-blåa ramsektorer flyttade klockkännare att ge modellen smeknamnet "Pepsi", och startade många andra tvåfärgade ramar i senare modeller, som den röd-svarta "Coke", blå-svarta "Batman" och brun-svarta "Root Beer". Från och med Ref. 16760, lanserad 1983, blev GMT-Master en "sann" GMT, med sin GMT-hand avkopplad från huvudtimvisaren för att möjliggöra oberoende inställning av den förra och har sedan dess känts som GMT-Master II.

Skillnaden mellan "Kontors"- och "Sann" GMT klocka

GMT klockor faller mestadels in i en av dessa två kategorier: den tidigare termen hänvisar till en klocka vars 24-timmarsvisare kan justeras oberoende, medan den senare beskriver en klocka med motsatt funktionalitet, dvs 12-timmars lokal tidsvisare kan justeras oberoende. Varje typ hittar sin mest användbara applikation i en specifik miljö från vilken dess smeknamn härstammar: "kontors" -typen (som Seiko 5 Sports GMT ovan, och också hänvisas till som den något föråldrade termen "uppringare") passar bättre för någon som en chef som är mestadels stationär i sitt eget arbete men regelbundet ansluter med internationella kunder eller kollegor i olika tidszoner och behöver därför enkelt ändra den andra tidzonen på urtavlan. Den "sanna" (också kallad "resenär") klockstilen passar bäst för frekventa resenärer, som behöver ändra sin lokala tid regelbundet och enkelt samtidigt som de håller sin hemtid konstant.

 

Hur många tidzoner kan visas på en GMT klocka?

En GMT klocka är designad för att visa tiden i minst två tidzoner, varav en skulle teoretiskt vara bärarens lokala tidszon. Men många GMT klockor tillåter faktiskt avläsning av tre tidzoner samtidigt. Det beror helt på om 24-timmars skalan är fast (som i Tudor Black Bay Pro ovan) eller roterande. Med den tidigare skalan kan bara två tidzoner läsas, den som indikeras av huvudtimvisaren på 12-timmars skalan och en annan som indikeras av den extra "GMT handen" på 24-timmars skalan. Men om den senare skalan finns på en roterande ram kan bäraren helt enkelt vrida den så att siffran på skalan som hänvisar till en tredje stads tidszon (t.ex. Tokyo vid GMT +9) justeras med GMT visaren för att läsa timmen där.

GMT eller världstidsklocka?

Vad är skillnaden mellan en GMT klocka och en världstidsklocka?

Medan en GMT klocka möjliggör visning av två (i vissa fall tre) tidzoner, är en världstidsklocka, som den Omega Aqua Terra Worldtimer ovan, designad för att visa tiden i alla 24 av världens tidszoner samtidigt. Vanligtvis följer denna typ av klocka mallen som fastställts av Louis Cottier och Patek Philippe på 1930-talet: den kombinerar en 24-timmars skala som roterar runt urtavlan, i samklang med timvisaren, en gång om dagen, med en yttre ram som är graverad med namnen på 24 världsstäder, var och en som representerar en av de största tidzoner. Bäraren kan ställa in denna "stadring" till lokal tid medan han reser och kan läsa tiden i vilken annan tidszon som helst genom att se var städerna är justerade längs den 24-timmars skalan.

 

Andra typer av dual-tids klockor

Den traditionella GMT klockan, med en 24-timmars ram och en andra timvisare, har fastställt sig som den mest populära stilen av dual-tids klocka, men vissa klockmakare har kommit med andra urtavledesigner och motsvarande andra typer av rörelser för att spåra tiden i flera tidszoner. Montblanc utvecklade en intressant visuell stil för sin 1858 Geosphere-serie, vars urtavlor har en unik dual-tidsvisning med två 3D-glober på urtavlan, en för varje halvklot, tillsammans med en 24-timmars skala, en dag-nattindikator och en dataskiva. Det tyska höghorologiska huset A. Lange & Söhne tweakade smart den asymmetriska urtavlelayouten på sin flaggskeppsmodell Lange 1 för att skapa Lange 1 Time Zone 2005: huvud (dvs. lokal) tidsvisning förblir på den stora undervisaren kl 9 medan den mindre klockan kl 5, istället för att vara värd för sekundvisaren, visar en andra tidszon på två visare i 12-timmars format. En omkopplingsbar stadsring upptar urtavlans periferi, aktiverad av en synkroniseringsmekanism som möjliggör bäraren att "växla" mellan de tidszoner som anges på de två undervisarna.

Jaeger-LeCoultre har utnyttjat sin svängande-väska Reverso-modells estetiska mångsidighet för att skapa sin egen version av en dual-tidsvisning i Reverso Tribute Duoface. Urtavlans huvudsida visar den lokala tiden medan dess baksida (ovan) innehåller en figur åtta av överlappande urtavlor, den större som visar tiden i en andra tidszon, medan den mindre visar lokal tid i 24-timmars format tillsammans med en dag-nattindikator. Patek Philippe, en långvarig pionjär inom klockor med flera tidzoner, introducerade nyligen Calatrava 24 Hour Display Travel Time, som bara har en 24-timmars skala (istället för en 12-timmars skala och en 24-timmars ram), en timvisare för lokal tid som gör en varv runt urtavlan per dag och en skelett GMT-visare som pekar på samma 24-timmars skala; indikationen på 12 mittag vid 12-tiden och 12 midnatt kl 6 gör att tiden blir ännu enklare att läsa och eliminerar behovet av en dag/nattindikator.

Sammanfattning om GMT klockor

Så vad ska man tänka på när man letar efter den perfekta GMT klockan? Först och främst, tänk på dina egna behov och hur du planerar att använda klockan. Om du är en vanlig resenär som behöver ha koll på tiden i flera tidszoner, kan en äkta GMT klocka med en 24-timmars ram vara det bästa valet. Detta ger dig möjlighet att enkelt ställa in och läsa tiden i olika tidszoner när du är på språng. 

 

Å andra sidan, om du är en affärsman eller affärskvinna som ofta har internationella möten och behöver justera din tid snabbt, kan en "office" eller "caller" GMT klocka med en justerbar 24-timmars visare vara mer praktisk för dig.

När det gäller urtaveldesign och estetik finns det också många alternativ att välja mellan. Vissa GMT klockor har en mer klassisk och dressad look, medan andra har en sportigare estetik. Det är viktigt att välja en klocka som passar din personliga stil och den typ av tillfällen du planerar att bära den för.

 

Priset är också en viktig faktor att beakta. Det finns GMT klockor tillgängliga i olika prisklasser, från prisvärda alternativ till lyxiga märkesklockor. Innan du gör ditt köp, bestäm din budget och gör lite forskning för att hitta den bästa klockan som erbjuder det bästa värdet för pengarna.

Slutligen, överväg att köpa från en pålitlig återförsäljare eller klockbutik. Det är viktigt att se till att du får en äkta klocka av hög kvalitet och att den levereras med garantier och servicealternativ. Om du är osäker på vilken GMT klocka som är rätt för dig, tveka inte att rådfråga experter eller klockentusiaster för vägledning och rekommendationer.

 

I slutändan är en GMT klocka inte bara ett praktiskt verktyg för att hålla koll på tiden i olika delar av världen, det är också en fascinerande och vacker bit av klockhantverk. Oavsett om du är en erfaren klockkännare eller helt enkelt en resenär som letar efter en användbar följeslagare, finns det en GMT klocka som är perfekt för dig. Utforska de olika alternativen, prova på olika stilar och upptäck den perfekta GMT klockan som passar din livsstil och ditt äventyr.

 

I denna omfattande guide har vi utforskat världen av GMT klockor, från deras historia och funktioner till olika typer och hur man väljer den bästa för dina behov. Vi hoppas att denna information har varit till hjälp när du utforskar den spännande världen av GMT klockor och att du känner dig redo att göra ett klokt och välinformerat val när du köper din nästa klocka.

 

Sammanfattningsvis är en GMT klocka inte bara ett tidmätningsinstrument utan också ett uttryck för din personliga stil och ditt intresse för världen omkring dig. Oavsett om du är en äventyrsresenär, en internationell affärsman eller bara en passionerad klockentusiast, har en GMT klocka förmågan att berika ditt liv och göra det enklare att hantera tiden i en globaliserad värld. Så varför inte utforska den spännande världen av GMT klockor och upptäcka den perfekta klockan för dig? Med rätt val kan du inte bara hålla koll på tiden, utan också göra det med stil och elegans.