Välj Rätt Klocka: Din Ultimata Guide


Välkommen till vår omfattande guide för att välja rätt klocka. Att köpa en klocka är mer än bara att välja en design du tycker om. Det finns en mängd faktorer att tänka på, och varje detalj spelar roll - från klockans storlek och form till dess material och funktioner.


För att hjälpa dig att navigera genom denna process har vi sammanställt en omfattande guide som täcker allt du behöver veta för att göra ett informerat val. Vi kommer att gå igenom olika aspekter som vattentäthet, glasmaterial, olika typer av klockor, de märken vi erbjuder och slutligen, hur storlek kan påverka din upplevelse av klockan.


Först och främst, låt oss prata om vattentäthet. Vattentäthet är en viktig faktor att tänka på, särskilt om du planerar att bära din klocka under aktiviteter där den kan komma i kontakt med vatten. Men att förstå hur vattentäthet betecknas på klockor kan vara förvirrande. Vi kommer att förklara vad de olika vattentäthetsklasserna betyder och hjälpa dig att bestämma vilken klass som bäst passar dina behov.


Nästa, vi kommer att dyka in i världen av klockglas och jämföra de två mest populära typerna: mineralglas och safirglas. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar, och valet mellan dem kan påverka både klockans utseende och dess hållbarhet.


Vi kommer även att gå igenom de olika typerna av klockor, från dykarklockor till dressade klockor, och förklara vad som gör varje stil unik. Oavsett om du letar efter en klocka att bära till jobbet, på gymmet, eller till en formell händelse, kommer denna del av guiden att hjälpa dig att hitta rätt stil för varje tillfälle.


Vi kommer också att presentera de klockmärken vi erbjuder, inklusive Certina, Tissot, Oris, Garmin och Garmin Marq. Varje märke har sin egen identitet och specialitet, och vi kommer att ge dig en överblick av vad varje märke har att erbjuda.

Slutligen kommer vi att diskutera hur storleken på klockan kan påverka hur den känns på handleden och hur den ser ut. Vi kommer att förklara vad du behöver tänka på när det gäller klockans diameter, tjocklek och bandets storlek.


Så låt oss dyka in och börja utforska världen av klockor!

Vattentäthet

Vattentäthet är en viktig specifikation att ta hänsyn till när du väljer en klocka, särskilt om du lever en aktiv livsstil eller bara vill ha sinnesro när du tvättar händerna eller hamnar i oväntat regn. Vattentäthet mäts ofta i ATM (atmosfärer), där en högre siffra indikerar större vattenresistens.


 • 3 ATM (30 meter): Dessa klockor erbjuder grundläggande vattenresistens. De kan tåla enstaka vattenstänk från handtvätt eller regn, men de bör inte användas vid simning eller duschning.

 • 5 ATM (50 meter): Klockor med 5 ATM vattentäthet är lämpliga för korta perioder av simning och duscha, men de är inte lämpliga för dykning eller vattensporter.

 • 10 ATM (100 meter) eller mer: Dessa klockor är byggda för att tåla mer intensiva vattenaktiviteter. Du kan ha dem på dig vid simning, snorkling och andra vattenaktiviteter.

Tissot Seastar 1000

Olika typer av klockglas

När det gäller klockglas är de två mest populära alternativen mineralglas och safirglas. Båda har sina egna unika fördelar och nackdelar, och valet mellan dem kan påverka både klockans utseende och hållbarhet.


 • Mineralglas: Mineralglas är ett populärt val för många klockmärken på grund av dess balans mellan hållbarhet och pris. Det är mer reptåligt än plexiglas men inte lika hårt eller reptåligt som safirglas. Dock kan många klockor med mineralglas ha en extra hårdhetsbehandling som gör dem mer resistenta mot repor.


 • Safirglas: Safirglas är det dyraste och mest reptåliga glaset. Det är nästan lika hårt som diamant, vilket gör det mycket svårt att repa. Safirglas är ofta det bästa valet för high-end klockor tack vare dess utmärkta klarhet och hållbarhet. Men det är mer sprött än mineralglas och kan därför spricka eller krossas vid mycket hård påverkan.


Olika typer av klockglas kan också ha olika former och behandlingar:


 • Antireflexbehandling: Många högkvalitativa klockglas har en antireflexbehandling. Denna behandling minskar reflektioner och ger en klarare vy av urtavlan. Det är särskilt användbart i starkt ljus eller solsken.


 • Kupade vs platta glas: Klockglas kan vara platta eller kupade. Platt glas är vanligt och ger en ren, modern look. Kupade glas, å andra sidan, har en böjd yta som kan ge en mer vintage eller klassisk estetik. Kupade glas kan också förbättra läsbarheten genom att minska reflektioner från vissa vinklar.


När du väljer mellan mineralglas och safirglas, tänk på din budget, din livsstil och de situationer där du planerar att bära klockan. Om du är mer aktiv och vill ha en mer hållbar och reptålig klocka, kan safirglas vara värt den extra kostnaden. Om du letar efter ett mer prisvärt alternativ som fortfarande är hållbart, kan mineralglas vara ett bra val.

Klockstilar och funktioner

Det finns många olika typer av klockor, och varje stil har sina egna unika egenskaper. Här är några av de mest populära klocktyperna:


 • Dykarklockor: Trots namnet används dykarklockor sällan för faktiskt dykning idag. Istället har de blivit ett populärt val för sin robusta konstruktion och sportiga estetik. Exempel inkluderar Oris Aquis Date


 • Dressade klockor: Dressade klockor är eleganta och minimalistiska, perfekt för formella tillfällen eller affärsinställningar. De är ofta tunna nog att passa under en skjortärm och har subtila, klassiska designelement. Ett exempel är Tissot Gentleman.


 • Kronografer: Dessa klockor inkluderar en stoppurfunktion, vilket gör dem både funktionella och visuellt intressanta. De har ofta ytterligare underur på urtavlan för att mäta sekunder, minuter och ibland timmar. Tissot Seastar Chronograph är ett utmärkt exempel på en kronograf.


 • Motorsportklockor: Motorsportklockor har ofta en funktion som kallas tachymeter, som kan användas för att mäta hastighet baserat på tid, eller tid baserat på avstånd. De har ofta ett sportigt utseende, med djärva och läsbara siffror. Ett bra exempel på en motorsportklocka är Certina DS Podium.


 • Pilotklockor: Pilotklockor, som ursprungligen designades för flygare, är kända för sina stora, lättlästa urtavlor och ofta inkluderar funktioner som GMT-visning eller kompassriktningar. Oris Big Crown ProPilot är ett utmärkt exempel på en pilotklocka.

Klockmärken

Vi är stolta över att erbjuda ett brett utbud av klockmärken som uppfyller alla typer av estetiska och funktionella behov. Oavsett om du letar efter en sportig klocka för dagligt bruk eller en elegant klocka för speciella tillfällen, har vi något för dig. Några av varumärkena vi är auktoriserade återförsäljare finner du nedan


 • Certina: Certina har en lång historia av att tillverka robusta och pålitliga klockor. Märket är särskilt känt för sina sportiga design och kronografklockor, som DS Podium Chronograph.


 • Tissot: Tissot är känt för sina tidlösa och eleganta klockor som kompletterar en mängd olika klädstilar. Oavsett om du letar efter en dressad klocka som Tissot Tradition eller en sportig motorsportklocka som Tissot V8, har Tissot dig täckt.


 • Oris: Oris är ett lyxmärke känt för sin höga kvalitet och detaljrikedom. Från den robusta Oris Aquis Date dykarklocka till den sofistikerade Big Crown ProPilot Day Date pilotklocka, erbjuder Oris ett brett utbud av stilar för den kräsna klockbäraren.


 • Garmin & Garmin Marq: För den aktiva och teknikintresserade klockbäraren, erbjuder Garmin och Garmin Marq en rad sport- och smartklockor. Dessa klockor erbjuder en mängd funktioner, inklusive GPS, pulsmätning, sömnspårning och mer.

Klockstorlek

Storleken på en klocka är en viktig faktor att tänka på när du väljer den perfekta klockan. Klockans storlek kan påverka både hur bekväm den är att bära och hur den ser ut på din handled.


 • Klockans diameter: Klockans diameter (mätt tvärs över urtavlan) är en av de mest avgörande faktorerna för hur klockan kommer att se ut på din handled. Generellt sett kan klockor med en diameter på mindre än 38mm anses vara små, medan de mellan 38mm och 42mm anses vara medelstora. Klockor över 42mm kan anses vara stora.


 • Klockans tjocklek: Klockans tjocklek (eller höjd) kan också påverka hur den passar på handleden. Tunnare klockor tenderar att vara mer bekväma och mindre iögonfallande, medan tjockare klockor kan vara mer robusta och sportiga.


 • Bandets bredd och längd: Bandets bredd spelar stor roll för klockans estetik. Ett bredare band ger klockan ett mer sportigt och robust utseende medans ett smalare får klockan att upplevas som nättare. Typisk bredd på en herrklocka är mellan 18mm och 26mm, och på en damklocka mellan 10mm och 18mm


När du letar klocka är det viktigt att läsa klockans specifikationer noggrant och gärna jämföra dem med en klocka du redan äger och tycker om. I vår butik finner du alltid storlek, och ofta även höjd/tjocklek och bandbredd på respektive produkt i beskrivningen, vilket kan hjälpa dig att få en uppfattning om hur klockan kommer att passa.


Om du är osäker, tveka inte att kontakta vår kundservice för hjälp och rådgivning.