Hur mycket vatten tål din klocka: En komplett guide  

 

Klockor är mer än bara tidsmätare; de är följeslagare i våra dagliga äventyr och lojala följeslagare i vått och torrt - bokstavligen. För att förstå hur klockor klarar sig i fuktiga och vattenrika situationer, behöver vi gräva djupare i begreppet vattentäthet.

 

I denna guide kommer vi att utforska vattentäthetens betydelse i klockvärlden, representerad av termen "BAR," och hur olika nivåer av vattentäthet påverkar din klockas förmåga att stå emot vatteninträngning. Läs vidare för att upptäcka varför det är så viktigt att äga en klocka som kan hantera fukt och vatten, oavsett om du möter ett plötsligt regnskur, simmar i havet eller dyker ner i djupet av det okända.

Vattentäthet på 3-5 BAR (30-50 meter)

För de flesta av oss är en vardaglig klocka ett måste, och dessa klockor kommer oftast med en vattentäthet på 3-5 BAR, vilket motsvarar 30-50 meter. Men vad betyder det egentligen? En klocka i denna kategori klarar av vardagliga vattenexponeringar, såsom lätt regn eller stänk vid handtvätt. De fördelar som kommer med en klocka i denna kategori inkluderar:

 

 • Skydd mot oavsiktliga vattenstänk: Du behöver inte oroa dig för att din klocka skadas av små vattenexponeringar. En klocka med 3-5 BAR vattentäthet ger trygghet vid vardagliga aktiviteter.

 • Hållbarhet i regniga förhållanden: Med en klocka som klarar 3-5 BAR behöver du inte längre fundera på att ta av klockan när regnet faller. Detta ger en bekväm och praktisk lösning för de oförutsägbara vädertillfällena.

Vattentäthet på 10 BAR (100 meter)

För äventyrslystna själar och vattensportentusiaster är klockor med en vattentäthet på 10 BAR, motsvarande 100 meter, en livräddare. Dessa klockor erbjuder fördelar som är särskilt anpassade för:

 

 • Vattensporter och simning: Med en klocka som tål 10 BAR kan du njuta av vattensporter och simning utan att oroa dig för skador på din klocka. De är utformade för att klara av dessa aktiviteter utan att kompromissa med prestanda.

 • Ökad hållbarhet vid djupare vatten: 10 BAR vattentäthet innebär att din klocka tål de flesta vattenaktiviteter och fortsätter fungera korrekt även vid djupare vattendjup. Så om du är en entusiastisk simmare eller snorklare, kommer din klocka att vara din bästa följeslagare.

Vattentäthet på 20 BAR (200 meter) eller mer

För de äventyrliga själarna som tar sig an extrema vattenaktiviteter och professionellt dykande är klockor med en vattentäthet på 20 BAR eller mer det ultimata valet. Fördelarna med en klocka i denna kategori inkluderar:

 

 • Dykning och vattensport på djupare nivåer: Med en klocka som klarar 20 BAR eller mer, kan du utforska djupare vatten och delta i vattensporter som kräver ökad motståndskraft mot tryck och vatteninträngning. Dessa klockor är utformade för att klara extrema förhållanden
 • Professionellt användande: För dykare och personer som arbetar i vattenmiljöer erbjuder klockor med hög vattentäthet pålitlighet och prestanda för att klara extremt tuffa förhållanden. De är mer än bara klockor; de är livräddare i de mest krävande situationerna.
 • Generell vattensäkerhet: Även om du inte ägnar dig åt extrema vattenaktiviteter, ger en klocka med hög vattentäthet en extra nivå av vattensäkerhet i vardagen. Oavsett om du handskas med stänk från diskbänken eller råkar hamna i en plötslig regnskur, kommer din klocka att vara redo.

Vattentäthet och Underhåll:

 

För att din klocka ska behålla sin vattentäthet och fortsätta prestera på toppnivå, är regelbunden underhåll avgörande. Här är några tips för att säkerställa att din klocka förblir vattentät och i bästa skick:

 

 • Service: Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för underhåll och service. En professionell klockreparatör kan inspektera och serva din klocka regelbundet för att säkerställa att alla tätningar och packningar är i gott skick.
 • Undvik extrema temperaturförändringar: Snabba och kraftiga temperaturförändringar kan påverka vattentätheten. Undvik att utsätta din klocka för extrema temperaturer och använd den inte direkt efter att den har varit utsatt för kyla eller värme.
 • Undvik att skruva kronan i vatten: Om din klocka har en krona som kan skruvas in, se till att den alltid är ordentligt åtdragen när du är i kontakt med vatten. Att skruva in kronan ger extra skydd mot vatteninträngning.
 • Kontrollera tätningarna: Om du själv vill göra en enkel kontroll, titta på tätningarna och packningarna runt kronan och klockans baksida. Om du ser tecken på slitage eller skador, kontakta en professionell reparatör för utbyte.
 • Skölj efter saltvatten: Om du har använt din klocka i saltvatten, skölj den noggrant med färskt sötvatten efteråt för att avlägsna salt och eventuella andra föroreningar.

 

Att ta hand om din klocka och se till att den är i gott skick är avgörande för dess vattentäthet och livslängd. Genom att följa dessa enkla tips kan du vara säker på att din klocka förblir vattentät och redo för alla dina äventyr, oavsett om de är i regn, simning eller djuphavsdykning.

Klassificering Lätt spray, duggregn Dusch Simning Fridyking (utan syrgas) Dykning (med syrgas)
3 BAR / 30 M OK NEJ NEJ NEJ NEJ
5 BAR / 50 M OK OK NEJ NEJ NEJ
10 BAR / 100 M OK OK OK NEJ NEJ
20 BAR / 200 M OK OK OK OK NEJ
30 BAR / 300 M OK OK OK OK OK