Tissot Gentleman: En Mästare av Mångsidighet

 

Trots sitt namn är Tissot Gentleman en klocka som passar alla, oavsett kön. Den senaste tillskottet i kategorin klassiska och extremt mångsidiga sportklockor har en enkel urtavla med applicerade stiftindex och ofta ett datumfönster som smidigt är inrymt i en stålboett.

Denna klockkategori, ofta kallad vardagsklockor eller GADA (Go Anywhere Do Anything), kan lika lätt bäras med en kostym som med en t-shirt och jeans. Den omfattar en bred prisskala och utföranden och inkluderar klockor som Seiko SARB, Tag Heuer Carrera, Omega Aqua Terra, olika Grand Seikos och till och med Rolex Datejust. Tissot Gentleman Powermatic 80 Silicium passar perfekt bredvid dem och utmärker sig på några sätt.
 

En Klassisk Urtavla

 

Tissot Gentleman finns i en variation av  urtavelfärger, bl.a  svart, grön,  blå, isblå och silver. Vissa av tavlorna finns i antingen en slät eller en något mer utsmyckad urtavla med ett crosshair (Kryss), Oavsett variation, och oavsett färg, är detta den typen av klocka som tilltalar en bred skara smaker och stilar.

 

Gentleman har en ren och stilfull urtavla. Man kan till och med säga att det är en slank och sofistikerad urtavla. Här finns inga siffror, bara Tissot 1853-logotypen högst upp och rörelsenamnet nedan. Applicerade spetsiga stiftmarkörer med polerade fasade kanter fångar ljuset, ger djup och lite gnista. De gör det också enkelt att snabbt läsa tiden med en blick. Datumfönstret klockan 3 är avgränsat med polerat silvermetall, vilket visuellt förbinder det med timmarkörerna.

Design och Materialval

 

Mellan timmarkörerna finns tryckta sekund/minutspår. Detta hjälper till att ansluta hela sekundspåret till en kontinuerlig visuell ring runt den yttre kanten av urtavlan. Den platta rehauten är inte särskilt hög, vilket hjälper till att hålla klockans totala höjd så tunn som den är.

 

Urtavlans layout på Gentleman visar mycket välproportionerade svärdsformade visare. De är tillräckligt breda för att enkelt läsas men inte så breda att de förlorar sin elegans. De något avsmalnande och blankt polerade ytan fångar ljuset, precis som timmarkörerna gör. Sekundvisaren är en enkel avsmalnande stift som liknar en miniatyr trollstav.

 

Tim- och minutvisarna har en tunn strimma av lume längs ovansidan, och det finns en lume-pip vid den yttre kanten av varje timmarkör. Det här är definitivt en klocka som prioriterar polerade ytor framför belysta sådana. Den förlitar sig främst på ljuset för att fånga de polerade kanterna istället för att tillhandahålla överflödigt lume för att se tiden i mörker.

Klockans Design och Fall

 

Tissot Gentleman Powermatic 80 Silicium är 40 mm bred, 11,8 mm tjock med en lugs till lugs längd på 48,5 mm och en lugs bredd på 21 mm. Dessa dimensioner, tillsammans med luggar som smalnar av och böjer sig neråt, hjälper till att omsluta handleden och gör att klockan passar bra på olika handledsstorlekar.

 

Det raka sidofallet i rostfritt stål har satinerade borstade sidor och luggar med polerade, avfasade kanter. En bred, polerad stålhässel omger urtavlan. Locket är platt och sluttar ner från kristallen till klockans kanter, vilket även bidrar till den slanka framtoningen av Tissot Gentleman.

 

På baksidan av klockan visar ett lätt sluttande displaylock upp det  dekorerade automatiska Powermatic 80 urverket som tickar inuti. Och när det är dags att ställa klockan eller ge den en snabb uppvridning, gör den stora och lättanvända kronan det till en enkel uppgift. Det är en pushkrona, men trots det erbjuder klockan ett vattentäthet på 100 meter. Detta innebär att du kan simma med den och givetvis bära den i regn, vilket ytterligare befäster Gentleman's position som en klocka för alla tillfällen.

Armband och Slutord

 

Tissot Gentleman-klockan levereras med antingen ett läderarmband eller ett fint tillverkat armband i rostfritt stål med en butterfly-spänne. "Tissot 1853" är ingraverat på länkarna där spännet slutar – en trevlig detalj. Spännet är fräst och polerat men inkluderar inga mikrojusteringar. Tissot tillhandahöll dock två halvlänkar för att hjälpa till att få rätt passform. Armbandet sveper runt handleden bekvämt, och spännet hjälper det att sitta plant, även på en mindre handled.

 

Länkarna är tillräckligt tjocka för att ge armbandet en påtaglig känsla utan att vara för tunga. Sidolänkarna är borstade, och mittlänkarna är polerade. Denna extra glans får den att sticka ut mer på handleden och ökar bling-faktorn. 

Toleranserna på Tissot-armbandet är generellt mycket bra. 

Ett Modernt Urverk

Tissot Gentleman automatisk drivs av Powermatic 80-rörelsen, en modern revision av den älskade ETA 2824-2-arbetsrörelsen. Den ersätter den 38-timmars kraftreserven för 2824-2 med en påstådd 80-timmars kraftreserv. Fullt uppvindad kan du lägga ner klockan, och den kommer fortfarande att gå tre dagar senare. Det finns dock ett litet kompromiss här: klockan tickar med 21 600 BPH eller 3 Hz. Det verkar som om Swatch Group lyckades fördubbla kraftreserven genom att sänka slagfrekvensen.

 

Slutsatser

Tissot Gentleman Powermatic 80 Silicium imponerar verkligen. Detta är en mycket fin sportklocka som enkelt kan kläs upp eller bäras avslappnat. Klassisk design, en datofunktion, bra vattentålighet och en fantastisk kraftreserv gör detta till en fantastisk allround-klocka för vardagen. Till priser från 725 dollar med läderrem och 775 dollar med armband är det ett extremt attraktivt pris, från en schweizisk klocktillverkare med anor från 1853. Och det ser fantastiskt ut på handleden. Alla dessa funktioner kombineras för att göra detta till en av de mest mångsidiga klockorna som du kan få i denna prisklassen.

 

Rekommendationer

Vem skulle jag rekommendera denna klocka till? Tja, nästan alla och alla, för att vara ärlig. Särskilt till någon som letar efter en tidlös, snygg och extremt mångsidig tidsmätare. Detta skulle vara en utmärkt första automatisk klocka för många eller en riktigt fin uppgradering för någon som byter upp sig från något som en Seiko 5, en Orient eller en annan lägre prissatt klocka. För många kan detta mycket väl vara din enda klocka, som följer med dig överallt och stannar på din handled i år, kanske till och med decennier framöver.

Här är ytterligare en rekommendation. Visst, Tissot Gentleman Powermatic 80 står på egna ben som en riktigt solid klocka och ett utmärkt värde. Men den kan också vara ett fantastiskt alternativ till klockor som en Grand Seiko, Omega Aqua Terra eller till och med Rolex Datejust 41 för dem som inte kan eller vill spendera pengar på dessa mycket dyrare tidmätare. 

Spec för Tissot Gentleman

 

 • Tillverkare: Tissot
 • Modell: Gentleman
 • Dam / Herr: Herrklocka
 • Glas: Safir
 • Urtavla: Blå, Grön, Svart, Silver m.fl
 • Diameter: 40 mm
 • Tjocklek: 12 mm
 • Boett: Rostfritt stål
 • Armband: Rostfritt stål, Läder
 • Armbandets bredd: 21 mm
 • Vattentät: Ja (Klassificering: 10 BAR, lämplig för bad/simning)
 • Urverk: Automatverk
 • Kaliber: POWERMATIC 80.811
 • Datum: Ja